Truskawkowy ogród – jogurtowo-śmietankowe ciasto bez pieczenia na chrupiącym, czekoladowym spodzie!


Truskawkowy ogród

Jogurtowo-śmietankowe ciasto bez pieczenia na chrupiącym, czekoladowym spodzie. Coś pysznego !

 

 

 

Składniki:

Użyłam foremki o wymiarach 21x25cm

  • Na spód:

250g płatków kukurydzianych

ok 350 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)

  • Na piankę jogurtowo-śmietankową:

1 szklanka wody

2 galaretki truskawkowe

500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%

250g gęstego jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru pudru

  • Wierzch ciasta:

2 bezbarwne galaretki

ok 300g truskawek

kilka borówek

 

 

*** Galaretki truskawkowe dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy spód ciasta. Płatki miksujemy w robocie na drobne kawałki ***

*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x25cm) ***

*** Gdy galaretka wystygnie, przygotowujemy piankę truskawkową. śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno ***

*** Do śmietanki dodajemy jogurt, mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem galaretkę i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Całość delikatnie przekładamy na spód i ponownie wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy bezbarwną galaretkę. Do miseczki wlewamy 3 szklanki gorącej wody, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** Gdy galaretka całkowicie ostygnie, a masa piankowa zastygnie, zaczynamy układać pokrojone w plasterki truskawki, tworząc kwiatki ***

*** Całość polewamy cienką warstwą galaretki ( mniej więcej pół szklanki) i wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby owoce przykleiły się do galaretki i nie pływały po cieście ***

*** Po tym czasie wylewamy resztę galaretki (owoce nie będą nam się już przesuwać bo są „przyklejone”) ***

*** Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ciasto stężało ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE