Klopsiki bulgur w sosie śmietanowo-szpinakowym


Klopsiki bulgur w sosie śmietanowo-szpinakowym

Rumiane i soczyste klopsiki mięsne z dodatkami, zanurzone w pysznym i aromatycznym sosie. Świetne danie obiadowe, które możemy podać z ulubionymi dodatkami np z ziemniaczkami albo ryżem lub po prostu ze świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mięsa mielonego wieprzowego

100g kaszy bulgur

1 jajko

1 nieduża cebula

garść świeżego szpinaku

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

  • Sos:

1 cebula

1 ząbek czosnku

2-3 garści świeżego szpinaku

pół szklanki bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki

opcjonalnie pół papryczki chilli

olej do smażenia

 

 

 

*** Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone z ugotowaną kaszą, posiekanym szpinakiem i cebulą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku ***

*** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek (opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chilli) i szpinak, mieszamy ***

*** Podsmażamy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie. Następnie dokładamy ponownie klopsiki, zalewamy całość bulionem i zagotowujemy ***

*** Do kubka ze śmietanką dodajemy dwie łyżki gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy wszystko do klopsików ***

*** Całość zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy potrawę przez około 20 minut ***

*** W tym czasie klopsiki dojdą, a sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE