Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Smakują dokładnie tak samo jak wyglądają. Są obłędne. Mięciutkie, świeże i wilgotne ciasto z rewelacyjnym nadzieniem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam!
Składniki:
30g świeżych drożdży
600g mąki pszennej
6 łyżek cukru
szczypta soli
300ml ciepłego mleka (nie gorącego)
2 jajka
1 żółtko
100g roztopionego masła
- Nadzienie:
4-5 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
opcjonalnie kilka malin (mogą być mrożone)
- Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40g
600ml mleka
8 łyżek cukru
1 łyżka masła
- Kruszonka:
100g mąki pszennej
80g cukru
70g zimnego masła
- Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość rozcieramy łyżką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy owoce. Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy przez około 2-3 minuty, aż zmięknie ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży, mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i żółtko cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Następnie do ciasta dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką na podsypanym mąką blacie ***
*** Ciasto dzielimy na pół i każdą połówkę na 6 mniej więcej równych części (uzyskamy 12 części) ***
*** Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ***
*** Za pomocą szklanki robimy wgłębienia ***
*** Na środku układamy porcję budyniu ***
*** Na budyniu wykładamy rabarbar ***
*** Opcjonalnie możemy też dodać kilka malin, u mnie mrożone. A ciasto dokoła smarujemy delikatnie mlekiem ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Drożdżówki obsypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut (piekłam z termoobiegiem ale można też góra-dół) ***
*** Gdy drożdżówki przestygną, przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką w takiej ilości by otrzymać gęsty lukier ***
*** Gotowym lukrem polewamy drożdżówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ