Drożdżówki z rabarbarem i budyniem


Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Smakują dokładnie tak samo jak wyglądają. Są obłędne. Mięciutkie, świeże i wilgotne ciasto z rewelacyjnym nadzieniem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam!

 

 

Składniki:

30g świeżych drożdży

600g mąki pszennej

6 łyżek cukru

szczypta soli

300ml ciepłego mleka (nie gorącego)

2 jajka

1 żółtko

100g roztopionego masła

  • Nadzienie:

4-5 łodyg rabarbaru

3 łyżki cukru

opcjonalnie kilka malin (mogą być mrożone)

  • Budyń:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40g

600ml mleka

8 łyżek cukru

1 łyżka masła

  • Kruszonka:

100g mąki pszennej

80g cukru

70g zimnego masła

  • Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość rozcieramy łyżką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy owoce. Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy przez około 2-3 minuty, aż zmięknie ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży, mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i żółtko cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Następnie do ciasta dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką na podsypanym mąką blacie ***

*** Ciasto dzielimy na pół i każdą połówkę na 6 mniej więcej równych części (uzyskamy 12 części) ***

*** Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ***

*** Za pomocą szklanki robimy wgłębienia ***

*** Na środku układamy porcję budyniu ***

*** Na budyniu wykładamy rabarbar ***

*** Opcjonalnie możemy też dodać kilka malin, u mnie mrożone. A ciasto dokoła smarujemy delikatnie mlekiem ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Drożdżówki obsypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut (piekłam z termoobiegiem ale można też góra-dół) ***

*** Gdy drożdżówki przestygną, przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką w takiej ilości by otrzymać gęsty lukier ***

*** Gotowym lukrem polewamy drożdżówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE