Racuszki owsiano-jogurtowe z jabłkami


Racuszki owsiano-jogurtowe z jabłkami

Idealne dla małych i dużych. Płatki są zmielone, więc prawie ich nie czuć, a racuszki wychodzą puszyste i wilgotne – bo na jogurcie naturalnym z dodatkiem jabłka. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i proste w wykonaniu. Mega smaczne!

 

 

Składniki:

100g płatków owsianych

150g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

50g mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jabłko

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia racuszków

 

 

*** Płatki owsiane przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy (u mnie dodatkowo garść płatków orkiszowych, bo zabrakło mi owsianych 😉 ***

*** Całość odkładamy na około pół godziny, aby płatki zmiękły ***

*** Dodajemy jajka, mieszamy ***

*** Całość przekładamy do malaksera i  blendujemy ***

*** Dodajemy mąkę, cukier puder i sodę, mieszamy ***

*** Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placuszek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz i obficie posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE