Kurczak po japońsku
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kurczaka po japońsku, a lubicie dania kuchni azjatyckiej, to na pewno pokochacie ten przepis. Kruche i soczyste mięso, oblepione aromatycznym, szklistym sosem, wprost rozpływa się w ustach. Jako dodatek najlepiej pasuje zwykły ryż. Coś pysznego!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżki pikantnego ketchupu
5 łyżek wina wzmacnianego (sherry, porto lub marsala)
1 łyżka sosu sojowego
Przyprawy: sól, pieprz, kolendra
1 łyżeczka suszonego imbiru (lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru)
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w niegrube paski ***
*** Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wkładamy pokrojone filety i smażymy ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor. Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty lub suszony imbir ***
*** Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty ***
*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ketchup z sosem sojowym, winem. Dodajemy pół łyżeczki kolendry oraz po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy ***
*** Sos dodajemy do mięsa, mieszamy ***
*** Smażymy całość jeszcze przez około 2 minuty, aż sos stanie się gęsty oraz szklisty i oblepi mięso ***
*** Kurczaka po japońsku podajemy na ryżu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ