Fileciki w kremowym sosie chrzanowym


Fileciki w sosie chrzanowym

Kruche mięso z kurczaka duszone w gęstym i ekstra kremowym sosie śmietanowo-chrzanowym z warzywami. Pyszny i w sumie dość prosty oraz szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Danie możemy podać z duszonymi ziemniaczkami, z ryżem lub z makaronem. Polecam!

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 szklanka bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

1 marchew

kawałek pora (ok 10 cm)

1 łyżka chrzanu

pół pęczka koperku

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, curry

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy na średniej wielkości porcje i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Filety obtaczamy w mące ***

*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone filety przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy przez chwilę startą na tarce marchew oraz pokrojony w plasterki por ***

*** Warzywa dodajemy do mięsa, zmniejszamy moc palnika i dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie do kubka ze śmietanką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu z garnka, mieszamy i wlewamy całość do potrawy ***

*** Mieszamy zagotowujemy i dodajemy chrzan oraz około pół łyżeczki curry. Gotujemy całość na małej mocy palnika, często mieszając,  bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Pod koniec dokładamy posiekany koperek, mieszamy ***

*** Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Podajemy z duszonymi ziemniaczkami albo z ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Fileciki w kremowym sosie chrzanowym