Mazurki orzechowe
Bardzo smaczne i ładnie wyglądające mazurki. Możemy je zrobić w takiej wersji mini, jak moje, które łatwo się je i pasują jak ulał do koszyczka, lub jako jeden duży mazurek i potem kroić na kawałki.
Składniki:
280g mąki pszennej
60g cukru pudru
2 żółtka
160g zimnego masła
- Nadzienie orzechowe:
350g orzechów włoskich
50 g masła
4 łyżki miodu
3 łyżki cukru
*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) ***
*** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy w środku widelcem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Przygotowujemy nadzienie orzechowe. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem ***
*** Następnie dodajemy drobno pokrojone orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***
*** Gdy masa przestygnie wykładamy ją równomiernie na upieczonych mazurkach ***
*** Mazurki są od razu dobre do jedzenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ