Gulasz wołowy z winem i papryką
Wytworne, eleganckie i przepyszne danie. Świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad, ale też na niedzielny posiłek rodzinny. Gulasz możemy podać z kluskami, kaszą, ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem.
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie
1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa
ok 1 szklanka bulionu
olej do smażenia
1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)
2 cebule
1 czerwona papryka
garść suszonych grzybów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Wołowinę kroimy w średniej wielkości paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem i paprykami), mieszamy ***
*** Kawałki mięsa obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano ***
*** Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka lub na wysoką patelnie ***
*** A na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Cebulę wykładamy na mięso, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Wlewamy wino i zagotowujemy ***
*** Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 40 minut – do miękkości mięsa ***
*** Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru (około pół łyżeczki). Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możemy go dodatkowo zaciągnąć mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ