Schab po cygańsku
Kruche i aromatyczne kawałki mięsa zanurzone w wyrazistym słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami i papryką. Fajny pomysł na obiad, który możemy przygotować od razu w większej ilości, ponieważ danie łatwo się odgrzewa, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam!
Składniki:
ok 700g schabu
1 cebula
ok 10 pieczarek
1 czerwona papryka
1-2 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki pikanego ketchupu
Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier
olej do smażenia
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
*** Schab kroimy w średniej wielkości paski ***
*** Mięso oprószamy solą, pieprzem i paprykami ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy schab ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Schab zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy grubo posiekaną cebulę i pokrojone na połówki pieczarki ***
*** Po chwili dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażymy ***
*** Całość dodajemy do schabu, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki, mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Dodajemy ketchup i koncentrat ***
*** Mieszamy i jeśli sos będzie zbyt rzadki zaciągamy go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody (1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody). Zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Strogonoff tylko zamiast wołowiny schab.