Surówka z białej kapusty z sosem musztardowo-miodowym
Bardzo lubię tę surówkę, za jej pyszny smak i prostotę wykonania. Wystarczy pokroić i wymieszać warzywa, zalać sosem, który wykonamy w dwóch ruchach: przekładamy składniki do słoika, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie gładka konsystencja i gotowe. Prawda, że łatwe!
Składniki:
1/3 główki białej kapusty
ok 10 cm pora – jasna część
2 marchwie
1 czerwona papryka
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
- Sos:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Pora drobno kroimy ***
*** Kapustę i pora przekładamy do dużej miski, solimy (około 1 łyżeczka soli), mieszamy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Paprykę kroimy w kosteczkę, a pietruszkę drobno siekamy ***
*** Kukurydze odsączamy z zalewy i razem z pozostałymi składnikami przekładamy do miski z kapustą, mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do niedużego słoiczka ***
*** Słoiczek zakręcamy i potrząsamy zawartością do momentu połączenia się składników ***
*** Gotowy sos wlewamy do miski z surówką ***
*** Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ