Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty
Takie trochę gołąbki z piekarnika. Pyszna i treściwa zapiekanka, którą spokojnie naje się cała rodzinka. Jak zazwyczaj przy daniach przyrządzanych w piekarniku, tak i teraz polecam jednocześnie upiec ziemniaczki, dzięki czemu będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)
Składniki:
ok 800g wieprzowego mięsa mielonego
2 cebule
2 jajka
2 łyżki musztardy
1 łyżka koncentratu
3-4 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
10 dkg boczku wędzonego – w cienkich plasterkach
pół główki białej kapusty
tłuszcz do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartę, musztardę, koncentrat oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Kapustę szatkujemy ***
*** Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojoną kapustę, smażymy przez kilka minut często mieszając ***
*** Blaszkę lub żaroodporne naczynie natłuszczamy (ja wyłożyłam papierem do pieczenia ale nie polecam tego sposobu, gdyż papier bardzo namaka). Mięso dzielimy na 3 części. Wykładamy pierwszą warstwę mięsa ***
*** Na mięsie wykładamy połowę kapusty z cebulką ***
*** Na kapuście kolejną warstwę mięsa ***
*** Drugą część kapusty ***
*** Znowu mięso ***
*** Na koniec całość zakrywamy plastrami boczku wędzonego ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut ***
*** SMACZNEGO ***