Frykadelki w sosie pieczarkowym


Frykadelki w sosie pieczarkowym

Faszerowane roladki z mięsa mielonego duszone w aromatycznym sosie. Najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki. Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 jajka

pół szklanki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu)

10 dkg boczku wędzonego

2 ogórki kiszone

pół czerwonej papryki

pół pęczka zielonej pietruszki

kilka łyżek musztardy

30dkg pieczarek

liść laurowy, ziele angielskie

ok 1,5 szklanki bulionu lub wody

opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

2 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, jedną cebule oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek.  Smarujemy delikatnie musztardą i nakładamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Roladki zdejmujemy z patelni, a na tym samy tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulką ***

*** Do podsmażonych pieczarek dokładamy roladki, całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz sos sojowy, jeżeli go używamy ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a powstały sos zaciągamy. Mąką rozrabiamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem śmietanki, dodajemy dwie łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy, wlewamy na patelnie, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem  ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w sosie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE