Babka jogurtowa z owocami


Babka jogurtowa z owocami

Wilgotna i delikatna babka z owocami (można użyć mrożone) i kruszonką. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne ciasto!

 

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

pół szklanki jogurtu naturalnego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

1 jajko

1/5 szklanki oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g masła

  • DODATKOWO:

pół szklanki dowolnych owoców typu maliny, truskawki, jagody, porzeczki, wiśnie (można użyć mrożonych)

 

 

 

 

*** Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Dno keksówki  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy owoce ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Babka jogurtowa z owocami