Ciasto góra lodowa
Znane i lubiane ciasto, które swego czasu było prawdziwym hitem internetu. Jest naprawdę smaczne i zawsze robi wrażenie wyglądem. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
200g cukru
140g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
10g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego po 40g
800 ml mleka
6 łyżek cukru
2 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
- Polewa:
200g masła
pół szklanki wody
1/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
2 płaskie łyżki kakao
- Dodatkowo:
pół szklanki zaparzonej kawy
ok 250g okrągłych biszkoptów
*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***
*** Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową kawy ***
*** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego ***
*** Przykrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy kawą ***
*** Rozsmarowujemy drugą warstwę kremu budyniowego
*** Na kremie układamy przecięte na połówki biszkopty ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę. W garnuszku umieszczamy masło, wodę i cukier ***
*** Całość gotujemy, aż masło się rozpuści, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do chłodnej masy wsypujemy dwie szklanki mleka w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Masę dzielimy na dwie części, mniejszą i większą. Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy ***
*** Ciasto wyjmujemy z lodówki i polewamy naprzemiennie raz jasną, raz ciemną polewą – do całkowitego ich wykorzystania ***
*** Gotowe ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ