Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej
Dzięki marynacie mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne. Razem z karkówką możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)
Składniki:
ok 1 kg karkówki
4 łyżki miodu
4 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
- Przyprawy:
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli i słodkiej papryki
po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
*** Karkówkę kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***
*** Do miski przekładamy miód, ketchup, olej, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Mięso przekładamy do miski, mieszamy aby dokładnie pokryło się marynatą, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc ***
*** Po tym czasie mięso przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy przez 30 minut, wyjmujemy aby przemieszać, ponownie zakrywamy i wkładamy jeszcze na około 20 minut ***
*** Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez około 20- 30 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień upieczenia mięsa ***
*** Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości i grubości mięsa , stopnia rozbicia, mocy piekarnika itp. dlatego należy pod koniec sprawdzać widelcem czy karkówka jest już odpowiednio krucha ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ