Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej


Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej

Dzięki marynacie mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne. Razem z karkówką możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

4 łyżki miodu

4 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

  • Przyprawy:

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli i słodkiej papryki

po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

 

 

*** Karkówkę kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***

*** Do miski przekładamy miód, ketchup, olej, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Mięso przekładamy do miski, mieszamy aby dokładnie pokryło się marynatą, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc ***

*** Po tym czasie mięso przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy przez 30 minut, wyjmujemy aby przemieszać, ponownie zakrywamy i wkładamy jeszcze na około 20 minut ***

*** Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez około 20- 30 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień upieczenia mięsa ***

*** Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości i grubości mięsa , stopnia rozbicia, mocy piekarnika itp. dlatego należy pod koniec sprawdzać widelcem czy karkówka jest już odpowiednio krucha ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE