Faworki serowe


Faworki serowe

Ten delikatny i kremowy smak rewelacyjnie łączy tradycję z nowoczesnością. Przepis jest bardzo prosty, a faworki wychodzą kruche i przepyszne. Warto wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (300g)

1 opakowanie serka mascarpone (250g)

4 żółtka

szczypta soli

pół łyżeczki sody

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

Olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka, sodę i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto ***

*** Ciasto tłuczemy wałkiem, aż powstanie placek, składamy na pół i znowu tłuczemy. Robimy tak kilkakrotnie, aby napowietrzyć ciasto, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki ***

*** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich po kolei cieniutko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***

*** Rozwałkowane ciasto kroimy nożem lub radełkiem w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy na mniejsze prostokąty, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***

*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki ***

*** Gotowe ciasta układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i zaczynamy rozgrzewać tłuszcz ***

*** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***

*** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie faworki przekładamy na talerz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE