Pałki pieczone na ziemniakach


Pałki pieczone na ziemniakach

Kto nie lubi soczystego kurczaka w rumianej i chrupiącej skórce z piekarnika? Moja dzisiejsza propozycja to marynowane mięso drobiowe pieczone na ziemniaczkach. To danie jest naprawdę pyszne, a przy tym proste w wykonaniu i efektowne. Świetny pomył na rodzinny obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

8-10 pałek z kurczaka

3-4 większe ziemniaki

  • Marynata:

1/4 szklanki oliwy lub oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki

 

*** Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę lub olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę i miód oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita marynata. Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Pałki z kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie. Naczynie zakrywamy folią i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc ***

*** Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry ***

*** W każdy ziemniak wbijamy 3 wykałaczki, tak aby w środku między nimi zmieściła się pałka z kurczaka***

*** Pałki układamy pionowo na ziemniakach ***

*** Ziemniaki z mięsem możemy przełożyć na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia albo ułożyć na ruszcie i pod spód podłożyć blaszkę aby skapywał na nią tłuszcz ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i po pół godzinie sprawdzamy stopień upieczenia, mięso smarujemy resztą marynaty i jeżeli chcemy aby było bardziej zrumienione podkręcamy temperaturę do 220’C. Zapiekamy jeszcze przez około 15-20 minut do całkowitej miękkości mięsa, pilnując aby się nie przypaliło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE