Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie sojowym i miodzie

Pokrojona polędwica pieczona w rękawie

Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie sojowym i miodzie

Aromatyczne, kruche i soczyste polędwiczki wieprzowe, upieczone w rękawie, marynowane w sosie sojowym oraz miodzie. Pyszny pomysł na codzienny jak i odświętny obiad 🙂

Składniki:
Polędwica wieprzowa ok 1/2 kg

Marynata:

2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka

*** w miseczce wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, miód, olej, wodę, przeciśnięty czosnek i przyprawy ***

Marynaty mieszamy w misecce

*** Polędwiczki, umyć i osuszyć, namoczyć w marynacie, ponakłuwać i odstawić przynajmniej na godzinę ***

Polędwiczki w marynacie

*** Mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia (razem z marynatą)  i szczelnie zamknąć lub zawiązać ***

Polędwicziki przygotowane do pieczenia w rękawie
*** Umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200’C na 40 minut ***

Polędwicziki w naczyniu żaroodpornym
*** Następnie rękaw delikatnie rozciąć od góry i piec jeszcze 10 minut aby mięso się ładnie zarumieniło ***

Polędwiczki w trackie pieczenie, już bez rękawa

Pieczone polędwiczki w naczyniu żaroodpornym
*** Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste oraz bardzo aromatyczne ***

Polędwiczka wieprzowa pokrojona w rękawie

Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie

KOMENTARZE