Pączki pieczone
Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Wychodzą puszyste i mięciutkie, są mniej kaloryczne i chyba łatwiejsze w wykonaniu. Naprawdę pyszne. Polecam wypróbować ten przepis!
Składniki:
100g masła
250ml mleka
0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
14g suchych drożdży instant (2 opakowania)
100g cukru
4 żółtka
1 jajko
- Dodatkowo:
białko jajka do posmarowania pączków
powidła lub konfitura do nadziania
cukier puder do posypania
lub lukier do polania
*** Żółtka i jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę ***
*** Masło roztapiamy i zdejmujemy z palnika. Do ciepłego masła wlewamy mleko i wsypujemy drożdże, mieszamy ***
*** Do miski z ubitymi jajkami dosypujemy mąkę i pomału mieszając wlewamy masło z mlekiem ***
*** Całość dobrze zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ciasto wychodzi dość klejące, ale lepiej nie podsypywać zbytnio mąką ***
*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm ***
*** Dużą szklanką wycinamy w cieście kółka ***
*** Na każdym kółku układamy po około pół łyżeczki konfitury lub powideł ***
*** Sklejamy ciasto z nadzieniem jak sakiewkę ***
*** Formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu ***
*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nadziewamy i układamy na drugiej blaszce. Z podanych składników wyszło mi 26 pączków. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy rozbełtanym białkiem jajka ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 13-15 minut – do mocnego zrumienienia ***
*** Po wystudzeniu pączki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)