Taratuszki – puszyste faworki na kefirze
Pyszna i prosta alternatywa dla klasycznych faworków. Wychodzą puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Palace lizać!
Składniki:
50g masła
400ml kefiru
3,5 szklanki mąki + mąka do podsypania
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
pół łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy kefir, mieszamy ***
*** Masło z kefirem przelewamy do miski, dodajemy mąkę, cukry, sól, sodę oraz jajko ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto przykrywamy i odkładamy na około pół godziny ***
*** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie, dzielimy na pół i pierwszą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm ***
*** Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o długości około 6 – 7cm ***
*** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż ***
*** Przez dziurkę przeplatamy jeden koniec ciasta tworząc faworki ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej na głębokość około 3 cm. Na rozgrzany olej wykładamy faworki ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ