Naleśniki zapiekane z farszem bez mięsa
Ciekawe połączenie składników z którego uzyskamy pyszny farsz i wyczarujemy na obiad sycące i aromatyczne danie. Wytrawne naleśniki zapiekane z serem, którym aż ciężko się oprzeć. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby dołożyć do farszu mięso lub wędlinę, jak kto lubi. Palce lizać!
Składniki:
5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)
ok 10dkg pieczarek
1 cebula
1 młoda cukinia
1 czerwona papryka
ok 20 dkg żółtego sera
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
sól, pieprz
- Dodatkowo:
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)
ketchup pikantny
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy ***
*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy ***
*** Gdy cukinia trochę zmięknie dokładamy drobno pokrojoną paprykę ***
*** Mieszamy, smażymy jeszcze przez około 2 minuty, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i posypujemy serem ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w koperty i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Zwinięte naleśniki polewamy ketchupem ***
*** Posypujemy serem ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia ***
*** Przed podaniem możemy polać dodatkowo sosem czosnkowym i posypać siekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ