Naleśniki zapiekane z farszem bez mięsa


Naleśniki zapiekane z farszem bez mięsa

Ciekawe połączenie składników z którego uzyskamy pyszny farsz i wyczarujemy na obiad sycące i aromatyczne danie. Wytrawne naleśniki zapiekane z serem, którym aż ciężko się oprzeć. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby dołożyć do farszu mięso lub wędlinę, jak kto lubi. Palce lizać!

 

 

Składniki:

5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

ok 10dkg pieczarek

1 cebula

1 młoda cukinia

1 czerwona papryka

ok 20 dkg żółtego sera

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)

ketchup pikantny

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy ***

*** Gdy cukinia trochę zmięknie dokładamy drobno pokrojoną paprykę ***

*** Mieszamy, smażymy jeszcze przez około 2 minuty, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i posypujemy serem ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w koperty i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Zwinięte naleśniki polewamy ketchupem ***

*** Posypujemy serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia ***

*** Przed podaniem możemy polać dodatkowo sosem czosnkowym i posypać siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE