Żeberka zapiekane w ketchupie


Żeberka zapiekane w ketchupie

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad, to te aromatyczne, soczyste żeberka zapiekane w rewelacyjnej marynacie będą idealnym rozwiązaniem! Koniecznie do wypróbowania!

 

 

Składniki:

ok 1 kg żeberek w paskach

5 łyżek pikantnego ketchupu

3 ząbki czosnku

1 cebula

  • Przyprawy:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka rozmarynu

pół łyżeczki pieprzu

 

 

*** Żeberka kroimy na porcje, po 2-3 kości w każdej ***

*** Do miseczki przekładamy ketchup, przeciśnięty czosnek i przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Żeberka nacieramy tak przygotowaną marynatą, zakrywamy i odkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Po tym czasie cebule kroimy w plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego ***

*** Na cebuli układamy zamarynowane wcześniej mięso ***

*** Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 1,5 godziny ***

*** Następnie zdejmujemy pokrywkę, żeberka polewamy sosem, który wytworzył się w naczyniu i zapiekamy (już bez przykrycia) jeszcze przez około 20-30 minut – w zależności od grubości mięsa ***

*** W połowie tego czasu obracamy mięso na drugą stronę aby równo się zrumieniło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE