Kurczak w szklistym sosie pieczarkowym


Kurczak w szklistym sosie pieczarkowym

Delikatny sos pieczarkowy w połączeniu z soczystym i kruchym mięskiem drobiowym, to świetny pomysł na szybki oraz łatwy obiadek dla całej rodziny. Danie możemy serwować z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub ryżem. Palce lizać!

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

ok 200g pieczarek

1 cebula

300ml bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

mąka pszenna do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

 

*** Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki mielonej ***

*** Kawałki mięsa kolejno obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy mięso ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem. Na tym samym tłuszczu podsmażamy natomiast pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***

*** Pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa, całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut ***

*** Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodajemy ok 5 łyżek wody, mieszamy i wlewamy całość na patelnie ***

*** Podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec potrawę posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE