Najlepszy sernik gotowany!


Najlepszy sernik gotowany!

Szybkie, proste w przygotowaniu, efektowne i przepyszne ciasto nie wymagające pieczenia. Sama się dziwie, że nigdy wcześniej nie robiłam sernika gotowanego, bo okazał się prawdziwym hitem, bardzo wszystkim smakował i na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Polecam wypróbować ten przepis!

 

Pomysł na ciasto (na który naniosłam drobne zmiany) pochodzi ze strony „smaki katriny”

 

 

Składniki:

* na blaszkę o wymiarach 32 x 20 cm

  • Masa serowa:

1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)

200g masła

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • Dodatkowo:

ok 100 sztuk okrągłych biszkoptów (ok 500g)

2-3 łyżki gorzkiego kakao

  • Do nasączenia:

1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej

lub 1 szklanka gorzkiego kakao

 

 

*** Do garnka przekładamy masło oraz cukier i podgrzewamy delikatnie mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą ***

*** Dodajemy ser mielony, mieszamy ***

*** Do masy serowej wbijamy 3 jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką cały czas podgrzewając ***

*** W osobnej miseczce mieszamy mleko z budyniami i mąką ***

*** Masę serową podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliła, gdy zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone w mleku budynie i mieszamy. Gotujemy już na mniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy na około 10 minut do lekkiego przestudzenia ***

*** Przygotowujemy kawę lub kakao – co wolimy. W tym celu w jednej szklance ciepłej wody rozpuszczamy około 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub w szklance ciepłego mleka dwie łyżki gorzkiego kakao ***

*** Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie lub kakao. Biszkopty tylko zamaczamy, nie nasączamy ich długo bo będą zbyt miękkie ***

*** Masę serową dzielimy na 3 części. Na biszkopty wykładamy pierwszą część masy serowej, wyrównujemy ***

*** Nakładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, zakrywamy drugą warstwą masy serowej, wyrównujemy ***

*** Powtarzamy czynność jeszcze raz i na koniec układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Łącznie mamy 4 warstwy biszkoptów i 3 warstwy masy serowej. Biszkopty na wierzchu ciasta oprószamy przez sitko gorzkim kakao ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Najlepszy sernik gotowany!