Beziki z kremem solony karmel
Pyszna, chrupiąca i bardzo słodka przekąska. Coś dla miłośników bezy i karmelu, do tego z delikatnie słonym posmakiem – największy hit ostatnich czasów. Polecam!
Składniki:
* na 12 gniazdek bezowych
- Beza:
6 białek
szczypta soli
300g drobnego cukru (ok 1,5 szklanki)
1 łyżka soku z cytryny lub octu
- Krem:
250 gram serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
pół puszki kajmaku (masy krówkowej)
pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
garść słonych orzeszków ziemnych
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***
*** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***
*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje gniazdek możemy upiec je jednocześnie – wkładamy dwie blachy na raz, na wyższy i niższy poziom), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu ***
*** W osobnej misce mieszamy karmel z solą ***
*** Do kremu śmietankowego dodajemy połowę karmelu, mieszamy ***
*** Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i nakładamy na beziki ***
*** Z wierzchu beziki polewamy pozostałym karmelem ***
*** Posypujemy orzeszkami ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ