Seromakowiec bez spodu


Seromakowiec bez spodu

Najlepsze połączenie dwóch przepysznych ciast, sernika i makowca. Klasyczny seromak bez spodu, oblany polewą czekoladową. Niebo w ustach! Nie można powiedzieć, że jest to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale z dokładną instrukcją krok po kroku na pewno każdy spokojnie sobie poradzi. Efekt wow murowany. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Masa serowa

1kg sera twarogowego (można użyć także sera mielonego z wiaderka)

1 budyń śmietankowy

200g masła

5 jajek

3/4 szklanki cukru

  • Masa makowa:

900g masy makowej Przepis tutaj (KLIK) (zamiennie można użyć gotowej masy z puszki)

5 jajek

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

150g masła

  • Polewa czekoladowa:

150ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

150g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki

 

 

 

*** Przygotowujemy masę makową. Możemy przygotować domową masę makową z tego przepisu (klik) lub użyć gotowej masy z puszki. W obu przypadkach wykonujemy kolejno dalsze kroki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***

*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy łyżką ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ***

*** Pianę dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Gotową masę makową odkładamy na czas przygotowania sera ***

*** Przygotowujemy masę serową. Jeśli używamy twarogu niemielonego, należy zmielić go dwukrotnie ***

*** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj ***

*** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek) ***

*** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej ***

*** Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Gotowe masy serową i makową układamy obok siebie bo będziemy je nakładać naprzemiennie ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ). W blaszce układamy naprzemiennie pasek masy serowej i pasek masy makowej ***

*** Gdy ułożymy masy do końca blaszki, układamy drugą warstwę, ale odwrotnie na masie serowej układamy makową, a na makowej serową ***

*** Masy układamy do końca blaszki i delikatnie wyrównujemy ***

*** Jeśli tak jak mi zostało Wam trochę masy serowej, możecie rozsmarować ją delikatnie na wierzchu ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach ***

*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***

*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** Aby uzyskać efekt wzorków na polewie, musimy w drugiej miseczce rozmieszać cukier puder ze śmietanką uzyskując w ten sposób gęsty ale lejący lukier ***

*** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć ***

*** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie. W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Seromakowiec bez spodu