Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym


Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Aromatyczne i przepyszne. Podczas pieczenia tych rogalików w całym domu magicznie pachnie pieczonym jabłkiem i cynamonem.

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto

40g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

3 szklanki mąki pszennej

200g masła

2 jajka

szczypta soli

pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Nadzienie:

5 jabłek

3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

  • Dodatkowo:

2 łyżki masła

1 jajko

cukier trzcinowy do posypania rogalików

 

 

 

*** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***

*** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne ***

*** Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie ***

*** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na cztery części i każdą kolejno rozwałkować na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na 12 trójkątów ***

*** Trójkąty smarujemy roztopionym masłem ***

*** Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia ***

*** Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki ***

*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE