Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
Aromatyczne i przepyszne. Podczas pieczenia tych rogalików w całym domu magicznie pachnie pieczonym jabłkiem i cynamonem.
Składniki:
- Ciasto
40g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 szklanki mąki pszennej
200g masła
2 jajka
szczypta soli
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- Nadzienie:
5 jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
- Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 jajko
cukier trzcinowy do posypania rogalików
*** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***
*** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne ***
*** Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie ***
*** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na cztery części i każdą kolejno rozwałkować na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na 12 trójkątów ***
*** Trójkąty smarujemy roztopionym masłem ***
*** Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia ***
*** Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki ***
*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)