Domowy likier Malibu


Domowy likier Malibu

Gęsty, słodki i przepyszny likier kokosowy, który może być także wspaniałym prezentem świątecznym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ale „leżakowanie” zajmuje dwa tygodnie, więc trzeba zabrać się za prace z wyprzedzeniem 😉

 

 

Składniki:

100g wiórków kokosowych

350ml wódki

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

 

 

*** Wiórki kokosowe przesypujemy do litrowego słoika i zalewamy wódką ***

*** Z podanych składników uzyskamy około 750ml likieru, możemy zrobić z podwójnej porcji jeśli chcemy mieć go więcej (u mnie dwa słoiki). Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem ***

*** Po tym czasie wiórki odciskamy z wódki przez gazę (wiórki możemy zużyć np do ciasta) ***

*** Do wódki dodajemy mleko skondensowane i mieszamy trzepaczką przez kilka minut ***

*** Gotowy likier rozlewamy do butelek, zamykamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 5 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Najlepsze likiery i nalewki świąteczne  Przepisy tutaj (KLIK)


KOMENTARZE

Komentarz do “Domowy likier Malibu

  • Dorota

    Wczoraj zobaczyłam przepis i naszła mnie wielka ochota na domowe Malibu. No ale kto by czekał dwa tygodnie, zanim wódka nasiąknie kokosem z wiórków. Miałam zagęszczone, słodzone mleczko kokosowe i puszkę mleka kokosowego oraz 400 ml wódki czystej. Wszystko razem zmiksowałam i mam likier kokosowy, też jest gęsty, pyszny i mocno kokosowy.
    Pozdrawiam. Dorota.