Domowy likier Malibu
Gęsty, słodki i przepyszny likier kokosowy, który może być także wspaniałym prezentem świątecznym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ale „leżakowanie” zajmuje dwa tygodnie, więc trzeba zabrać się za prace z wyprzedzeniem 😉
Składniki:
100g wiórków kokosowych
350ml wódki
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
*** Wiórki kokosowe przesypujemy do litrowego słoika i zalewamy wódką ***
*** Z podanych składników uzyskamy około 750ml likieru, możemy zrobić z podwójnej porcji jeśli chcemy mieć go więcej (u mnie dwa słoiki). Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem ***
*** Po tym czasie wiórki odciskamy z wódki przez gazę (wiórki możemy zużyć np do ciasta) ***
*** Do wódki dodajemy mleko skondensowane i mieszamy trzepaczką przez kilka minut ***
*** Gotowy likier rozlewamy do butelek, zamykamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 5 dni ***
*** SMACZNEGO ***
Wczoraj zobaczyłam przepis i naszła mnie wielka ochota na domowe Malibu. No ale kto by czekał dwa tygodnie, zanim wódka nasiąknie kokosem z wiórków. Miałam zagęszczone, słodzone mleczko kokosowe i puszkę mleka kokosowego oraz 400 ml wódki czystej. Wszystko razem zmiksowałam i mam likier kokosowy, też jest gęsty, pyszny i mocno kokosowy.
Pozdrawiam. Dorota.