Ślimaczki – szybkie przekąski imprezowe!


Ślimaczki – szybkie przekąski imprezowe!

Niezawodny przepis na przekąskę, która zawsze szybko znika ze stołu. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać mięso, które zostało nam z obiadu, lub podsmażyć drobno pokrojoną i przyprawioną pierś z kurczaka. Ślimaczki są szybkie i łatwe wykonaniu, a smakują rewelacyjnie!

 

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

ok 200g gotowanego, pieczonego lub smażonego mięsa

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

1 kulka mozzarelli z zalewy

10 dkg żółtego sera

ok 3 łyżki kukurydzy konserwowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie 1 papryczka chilli

3 łyżki pikantnego ketchupu

 

 

 

*** Mięso kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski (u mnie mięso wieprzowe z pieczeni) ***

*** Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym, po przestudzeniu dodajemy do mięsa ***

*** Ser żółty oraz odsączony z zalewy ser mozzarella kroimy w kosteczkę ***

*** Kukurydzę odsączamy z zalewy, a pietruszkę i papryczkę chilli (jeśli ją używamy) drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy ketchupem. Wykładamy równomiernie farsz ***

*** Całość ciasno zwijamy w rulon ***

*** Rulon kroimy na około 2 centymetrowe krążki ***

*** Krążki układamy poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

KOMENTARZE