Domowy pasztet pieczony


Domowy pasztet pieczony

Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później.

 

 

 

Składniki:

2 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami)

350g wątróbki drobiowej

włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por

1 cebula

1 łyżka masła

1 czerstwa bułka

3 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

opcjonalnie: suszone grzyby, suszona żurawina, suszone śliwki, smalec

 

MOJA RADA: pyszny domowy pasztet możemy wykonać także z resztek mięsa które zostały nam z obiadów lub na przykład po świętach. Wystarczy zmielić wszystko w maszynce, dodać rosół lub bulion, przyprawy, surową wątróbkę, jajka, cebulkę i gotowe.

 

 

 

*** Mięso (oprócz wątróbki) przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Na mięsie wykładamy włoszczyznę, suszone grzybki jeśli ich używamy, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny, do całkowitej miękkości mięsa ***

*** Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***

*** Mięso oraz warzywa studzimy (wywaru w którym gotowało się mięso nie wylewamy). Ostudzone mięso obieramy z kości i mielimy w maszynce na gładką masę razem ze skórami i tłustymi kawałkami. Jeśli mięso jest zbyt chude można dołożyć do niego 2-3 łyżki smalcu, ponieważ pasztet może wyjść suchy ***

*** Na końcu mielimy surową wątróbkę, podsmażoną cebulę i czerstwą bułkę ***

*** Do masy mięsnej dodajemy pół szklanki bulionu (rosołu) w którym gotowaliśmy mięso, żółtka jaj i przyprawy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Mięso musi być dość wyraziście doprawione, jeżeli po zmieszaniu masa nadal będzie dość sucha, można dodać więcej rosołu. Do doprawionej i wymieszanej masy mięsnej dodajemy ubite białka jaj. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Masę mięsną przekładamy do 3-4 keksówek. Do pasztetu można dodać wedle upodobań suszone śliwki lub żurawinę ***

*** Z wierzchu pasztety możemy posypać ozdobnie sezamem, czarnuszką, makiem, suszonymi owocami lub innymi ulubionymi dodatkami ***

*** Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez 30 minut. W połowie pieczenia możemy pasztety przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby się za mocno nie przepiekły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE