Roladki poznańskie
Przepyszne soczyste i kruche roladki drobiowe z równie smacznym nadzieniem duszone w aromatycznym sosie. Świetne danie na niedzielny obiad lub przyjęcie rodzinne. Polecam!
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
20dkg boczku wędzonego
1 cebula
2 ogórki kiszone
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki musztardy
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
1,5 szklanki bulionu
garść suszonych grzybów
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę drobno siekamy ***
*** Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy ***
*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki ***
*** Mięso rozbijamy przez folię ***
*** Każdy rozbity filet oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie smarujemy łyżeczką musztardy ***
*** Na mięsie układamy porcje farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy w zgrabną roladkę i obtaczamy w mące ***
*** Następnie roladki ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie rozpadły nam się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim roladki „łączeniem” do dołu ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie roladki zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusiły całość pod przykryciem przez około pół godziny ***
*** Po tym czasie zaciągamy powstały sos: łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki wody, wlewamy na patelnie i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ