Skrzydełka z patelni duszone z warzywami


Skrzydełka z patelni duszone z warzywami

Prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. Pyszne i soczyste skrzydełka z kurczaka duszone z aromatycznymi warzywami. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 1 kg skrzydełek z kurczaka

1 cebula

2 marchewki

1 mała cukinia

2 garści fasolki szparagowej

1 czerwona papryka

3/4 szklanki wody

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek

2 łyżki posiekanego koperku

olej do smażenia

1 łyżka masła

 

 

*** Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy na trzy części. Końcówki odrzucamy, nie będą nam potrzebne ***

*** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami ***

*** Całość mieszamy i odkładamy na około jedną godzinę ***

*** Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy skrzydełka na dużym ogniu, z każdej strony na rumiano ***

*** Skrzydełka zalewamy wodą, zagotowujemy ***

*** Całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w plastry marchew ***

*** Pokrojoną w półplasterki cukinię ***

*** Pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową ***

*** Pokrojoną na średniej wielkości kawałki paprykę. Wszystko razem mieszamy i przesmażamy przez chwilę ***

*** Warzywa dodajemy do mięsa (po 30 minutach duszenia mięsa), mieszamy delikatnie ***

*** Całość dusimy razem jeszcze przez około 15 minut – do miękkości mięsa i warzyw ***

*** W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku. Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE