Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu)


Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu)

Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania.

 

 

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:

4 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

  • Farsz:

0,5 kg mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego)

1 cebula

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa

około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu

  • Panierka:

pozostałe ciasto naleśnikowe

1 szklanka płatków kukurydzianych

1 szklanka bułki tartej

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy (razem ze skórą) w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***

*** Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, rosół lub bulion oraz przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy około 6-8 naleśników ***

*** Na każdym naleśniku rozkładamy po około2-3 łyżki farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***

*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno lub wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa ***

*** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą ***

*** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***

*** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE