Kotleciki ziołowo-serowe


Kotleciki ziołowo-serowe

Soczyste i rumiane kotleciki drobiowe w ekstra aromatycznym cieście. Wcale nie trudne w wykonaniu, a smakiem po prostu powalają. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 jajka

5 łyżek maki krupczatki

1-2 ząbki czosnku

ok 5 dkg tartego żółtego sera

1 płaska łyżeczka suszonego oregano

1 płaska łyżeczka suszonej bazylii

1 płaska łyżeczka soli

duża szczypta pieprzu

olej do smażenia

 

MOJA RADA: kotleciki układamy na mocno rozgrzanym oleju i zaraz zmniejszamy mocno moc palnika, ponieważ na zbyt „dużym ogniu” mięso zrumieni nam się z zewnątrz ale będzie wciąż surowe w środku.

 

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy na dość cienkie kotlety ***

*** Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę oraz przyprawy ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty na tarce o małych oczkach ser żółty ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Do ciasta wkładamy mięso z kurczaka, delikatnie mieszamy i odkładamy całość na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim kotleciki ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

KOMENTARZE