Stripsy z kurczaka
Soczyste kąski drobiowe otulone mega chrupiącą panierką, to świetna propozycja zarówno na obiad jak i na przyjęcie. Palce lizać!
Składniki:
2 filety z kurczaka
1,5 szklanki maślanki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków kukurydzianych
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
olej do smażenia
*** Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli oraz po szczypcie ostrej papryki i pieprzu, mieszamy ***
*** Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski z maślanką, mieszamy delikatnie i całość odkładamy na minimum 1 godzinę (a najlepiej na całą noc) ***
*** Płatki kukurydziane grubo mielimy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa ***
*** Płatki mieszamy w misce z mąką ***
*** Dodajemy po dużej szczypcie soli, papryk i pieprzu, mieszamy ***
*** Kawałki mięsa wyciągamy za pomocą widelca z maślanki i obtaczamy w panierce z mąki i płatków ***
*** Panierowane mięso układamy na talerzu ***
*** Na patelni z wysokim rantem lub w garnku rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy partiami mięso ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***
*** Po wyjęciu z oleju stripsy układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy z ulubionymi sosami na przykład z domowym sosem czosnkowym – Przepis tutaj (KLIK) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Imprezowe przekąski Przepisy tutaj (KLIK)
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- Dania dla dzieci Przepisy tutaj (KLIK)