Roladki z tortilli z szarpanym kurczakiem
Kolorowe i przepyszne koreczki z placków tortilli. Szybkie i proste w wykonaniu. Świetne zarówno jako przekąska na przyjęcie jak i jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!
Składniki:
1 filet z kurczaka – pieczony, smażony lub gotowany (mogą być nawet kotlety z piersi)
10 dkg boczku wędzonego
pół papryki (u mnie trochę żółtej i trochę czerwonej)
3 garści mieszanki sałat
3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
3 placki tortilli
MOJA RADA: możemy wykorzystać smażone lub duszone mięso, które zostało nam z obiadu lub gotowanego kurczaka, na przykład z rosołu. Jeśli nie mamy, fileta wystarczy przyprawić i usmażyć lub ugrilować na patelni albo w upiec w piekarniku.
*** Boczek kroimy na kawałki i wytapiamy na patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy i dkładamy do wystudzenia ***
*** Ostudzone mięso z kurczaka szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki (u mnie kotleciki z kurczaka) ***
*** Paprykę kroimy w cienkie paseczki ***
*** Każdy placek tortilli smarujemy łyżką serka śmietankowego ***
*** Na tortilli rozkładamy garść mieszanki sałat ***
*** Na sałacie układamy porcje kurczaka ***
*** A następnie porcje boczku ***
*** Na wierzchu rozkładamy paseczki papryki ***
*** Tortille zwijamy ciasno w rulony ***
*** Każdy rulon tortilli zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (mogą leżeć w lodówce nawet do następnego dnia) ***
*** Po tym czasie roladki odwijamy z foli i kroimy wzdłuż w plastry ***
*** Gotowe koreczki z tortilli układamy na talerzu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Imprezowe przekąski Przepisy tutaj (KLIK)
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- Dania dla dzieci Przepisy tutaj (KLIK)