Racuszki z jagodami
Rumiane, mięciutkie i wprost ekspresowe placki z jagodami, które mogą zaskoczyć łatwością wykonania i niezwykłym smakiem. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i już można smażyć. Gorąco polecam ten przepis!
Składniki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
ok pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, sodę i cukier ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto, najlepiej za pomocą miksera ***
*** Do ciasta dodajemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek ***
*** Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***
*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***