Kurczak w marynacie musztardowej
Chrupiące i mega soczyste kotleciki drobiowe, w których wprost można się zakochać! Robi się je naprawdę szybko i bardzo łatwo. Trzeba jednak uwzględnić czas na zamarynowanie mięsa, dzięki czemu kotlety nabierają niezwykłej kruchości i soczystości. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
ok pół szklanki mąki
2 jajka
ok pół szklanki bułki tartej
olej do smażenia
*** Każdy filet rozcinamy na 3 kawałki i dość cienko rozbijamy ***
*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron ***
*** Jogurt i musztardę przekładamy do miski, mieszamy ***
*** W tak powstałej marynacie obtaczamy mięso i pozostawiamy na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w mące ***
*** Następnie w roztrzepanym jajku ***
*** A na końcu w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety ***
*** Mięso smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podajemy od razu po usmażeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ