Rogaliki z jagodami
Puszyste, rumiane i mięciutkie rogaliki z jagodami i kruszonką, które są równie smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, choć ciężko to sprawdzić, bo zazwyczaj znikają w mgnieniu oka 😉 Z podanych składników otrzymamy 32 średniej wielkości rogale.
Składniki:
3 pełne szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży – 1 opakowanie
1 jajko
pół szklanki cukru
szczypta soli
130g masła
1 szklanka mleka
- Nadzienie:
ok 200g jagód (świeżych lub mrożonych)
ok pół szklanki cukru
- Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki zimnego masła
- Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania rogali
MOJA RADA: Jeśli używacie mrożonych jagód, najlepiej rozmrozić je wcześniej na sitku, gdyż podczas pieczenia mogą puścić dużo wody i wypływać z rogalików.
*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***
*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***
*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką ***
*** Gotowe ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część rozwałkujemy na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Na szerszym brzegu każdego trójkąta układamy pełną łyżeczkę jagód (jeśli używamy mrożonych jagód należy je wcześniej odmrozić na sitku) i posypujemy cukrem (ok pół łyżeczki na każdy rogalik) ***
*** Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki ***
*** Zawinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce lub na stolnicy i rozcieramy palcami do momentu, aż powstaną grudki ***
*** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Posypujemy kruszonką ***
*** Gotowe rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ