Maślankowiec z wiśniami
Jeden z najłatwiejszych i najszybszych w wykonaniu wypieków. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Wilgotne, idealnie słodkie i lekko kwaskowe od wiśni ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera, z kilku ogólnodostępnych składników. Prawdziwy hit!
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
- Kruszonka:
100g zimnego masła
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodatkowo:
ok 300g wydrylowanych wiśni
opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20 x 26 cm) ***
*** Na cieście układamy wydrylowane wiśnie ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy ***
*** Rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika aby nie powstał zakalec, dopiero przed końcem pieczenia zaczynamy sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta ***
*** Wedle uznania po wystudzeniu ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
mam pytanie ile maki w gr. i pojemnosc szklanki jezeli chodzi o olej i cukier dziekuje i pozdrawiam,
Przepis jest podany w „szklankach”, chodzi o to by do wszystkich składników użyć tej samej szklanki (mniej więcej o klasycznej pojemności – 250 ml) wówczas nie trzeba przeliczać na gramy itp
Dzien dobry, chcialabym zapytac czy do tego ciasta nadaja się tez wisnie mrozone czy moze jednak byc zakalec?
Dzień dobry, mogą być mrożone, ważne tylko żeby nie przesadzić z ilością