Maślankowiec z wiśniami


Maślankowiec z wiśniami

Jeden z najłatwiejszych i najszybszych w wykonaniu wypieków. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Wilgotne, idealnie słodkie i lekko kwaskowe od wiśni ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera, z kilku ogólnodostępnych składników. Prawdziwy hit!

 

 

Składniki:

Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka maślanki

3 jajka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

  • Kruszonka:

100g zimnego masła

1 szklanka mąki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

ok 300g wydrylowanych wiśni

opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20 x 26 cm) ***

*** Na cieście układamy wydrylowane wiśnie ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy ***

*** Rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika aby nie powstał zakalec, dopiero przed końcem pieczenia zaczynamy sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta ***

*** Wedle uznania po wystudzeniu ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

 

 

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Maślankowiec z wiśniami

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Przepis jest podany w „szklankach”, chodzi o to by do wszystkich składników użyć tej samej szklanki (mniej więcej o klasycznej pojemności – 250 ml) wówczas nie trzeba przeliczać na gramy itp