Młode gołąbki
Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam!
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
100g ryżu
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
mąka do obtoczenia klopsików
pół młodej kapusty
1 cebula
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
pół pęczka koperku
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Mieszamy i całość chwilę zasmażamy, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***
*** Dokładamy klopsiki ***
*** Posypujemy siekanym koperkiem ***
*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
-
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! KLIKNIJ TUTAJ
-
Najlepsze pomysły na pyszne obiady! Przepisy tutaj (KLIK)