Sałatka z ogórków


Sałatka z ogórków

Prosta i kolorowa sałatka z ogórków, papryki, marchewki i cebuli czyli super pomysł na pyszne zaprawy do słoików na zimę. Świetna jako dodatek do obiadu, grilla, kanapek czy burgerów. Polecam!

 

 

* z podanych składników wyszło mi 6 słoików sałatki o pojemności 0,7 litra

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

2 czerwone papryki

3 cebule

3 średniej wielkości marchewki

3 łyżki soli

  • Zalewa:

1 litr wody

1 szklanka octu 10%

1/3 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka gorczycy i kolendry

po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

2 liście laurowe

 

 

 

*** Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy w plasterki o grubości ok 3-4 mm ***

*** Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski ***

*** Marchew obieramy i kroimy w cienkie około 2 mm plasterki ***

*** Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z ogórkami, mieszamy i posypujemy 3 łyżkami soli ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy i odkładamy na 2 godziny ( w międzyczasie jeszcze kilka razy mieszamy). Warzywa zmiękną i puszczą w tym czasie dużo soku ***

*** Warzywa odcedzamy z soku – słoną wodę z warzyw wylewamy, nie będzie nam potrzebna. Następnie odcedzone warzywa rozkładamy po równo do słoików. Słoiki wypełniamy tak do 3/4 ich wysokości, nie upychamy warzyw bardzo mocno, tak aby zalewa mogła swobodnie wypełnić wolne przestrzenie między nimi ***

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, całość zagotowujemy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy przyprawy i wlewamy ocet, mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

*** Gorącą zalewę wlewamy do słoików, tak aby warzywa były całkowicie zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Sałatka z ogórków

  • Paula

    Sałatka z ogórków na zimę nie da się tego jeść.
    Czysty ocet,a dałam według przepisu.Nie polecać.Nadaje się do wyrzucenia.