Szwedzka sałatka ogórkowa


Szwedzka sałatka ogórkowa

Prosty przepis na pyszną sałatkę z ogórków gruntowych i marchewki. Jeden z najsmaczniejszych pomysłów na zamknięcie świeżych warzyw w słoikach i przechowanie ich na zimę. Polecam!

 

* z podanych proporcji wyszło mi 7 słoików sałatki o pojemności 0,5 litra

Składniki:

2kg ogórków gruntowych

2 litry wody (8 szklanek)

130g soli kamiennej niejodowanej (pół szklanki)

  • Składniki na zalewę:

4 szklanki wody

2 szklanki octu spirytusowego 10%

2 szklanki cukru

  • Pozostałe składniki:

2 marchewki

3- 4 łyżeczki gorczycy

po 3 ziarna pieprzu do każdego słoiczka

po 3 ziarna  ziela angielskiego do każdego słoiczka

 

 

 

*** Końcówki ogórków odcinamy, a resztę kroimy w cienkie około 1,5mm plasterki ***

*** Plasterki ogórków przekładamy do dużej miski ***

*** Sól zalewamy 1 szklanką wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia ***

*** Dolewamy zimną wodę (7 szklanek) i całość dokładnie mieszamy ***

*** Słoną wodą zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na około 2,5 – 3 godziny ***

*** Po tym czasie ogórki odcedzamy, wodę wylewamy, a ogórki przekładamy do miski. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki ***

*** Marchew dokładamy do miski z ogórkami, mieszamy ***

*** Do każdego słoika wsypujemy pół łyżeczki gorczycy oraz po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Następnie do słoików przekładamy ogórki z marchewką ***

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie od razu zdejmujemy z ognia ***

*** Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z sałatką szwedzką. Sałatkę delikatnie mieszamy w słoikach za pomocą np. drewnianego patyczka aby pozbyć się bąbelków powietrza, wówczas możemy dolać jeszcze trochę zalewy ***

*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

 

 

KOMENTARZE