Fileciki duszone w kremowym sosie z fasolką szparagową
Soczysty kurczak z warzywami w aksamitnym sosie śmietankowym, to pyszny pomysł na obiadek dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
pół szklanki mąki
1 cebula
1 marchew
2-3 garści fasolki szparagowej
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 pęczek koperku
sól i pieprz
olej do smażenia
*** Filety kroimy na grube plastry ***
*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na większą patelnie z wysokim rantem lub do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę ***
*** Po chwili dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Wszystko dokładamy do mięsa ***
*** Wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek ***
*** Całość zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
Śmietana musi być w temperaturze pokojowej bo inaczej się zwarzy
Wszystko Ok ale fasolkę pewnie trzeba wcześniej ugotować bo u mnie jest twarda