Pasztet jajeczny
Pyszna przekąska nie tylko dla wegetarian. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy jeść go na kanapce na przykład z majonezem lub bez niczego jako przekąskę w formie grubych plastrów. Polecam!
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
15dkg żółtego sera
pół czerwonej papryki
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz – do smaku
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle klarowanym ***
*** Ugotowane jajka studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Szczypiorek drobno siekamy ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce i wszystkie składniki przekładamy do dużej miski ***
*** Dodajemy surowe jajka, majonez, śmietanę, kaszę manną i kurkumę, mieszamy ***
*** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ