Najprostsze ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
Do wykonania tego ciasta nie potrzeba nawet miksera, wystarczy tylko wymieszać w misce wszystkie składniki i gotowe. Banalnie proste i niebiańsko pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie nam około 15 minut. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto:
5 jajek
5 szklanek mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki maślanki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
- Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodatkowo:
ok 300g rabarbaru
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26 x 26 cm, ale można użyć trochę większej bo ciasto dość mocno rośnie) ***
*** Na cieście wykładamy równomiernie przygotowany wcześniej rabarbar ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder z gorącą wodą, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję ***
*** Ciasto polewamy lukrem ***
*** Po kilku minutach lukier zastyga i możemy już pokroić ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
witam
mam pytanie czy na blachę mniejszą wystarczy wziąć połowę składników?
Myślę, że tak, ciasto jest bardzo wysokie więc przy mniejszej blaszce i połowie składników może wyjść po prostu niższe.
Wyszedł mi pyszny zakalec. Ładnie urósł a po wyjęciu opadł. Nie wiem co robię źle. Produkty w temp pokojowej. Nie udało mi się jeszcze upiec szybkiego ciasta.
Czy maślankę można zastąpić kefirem?
Tak. Tutaj mam bardzo podobny przepis na ciasto, ale właśnie na kefirze:
https://blogzapetytem.pl/2023/07/12/pyszne-ciasto-na-kefirze-bez-miksera-proste-i-ekspresowe/