Najprostsze ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką


Najprostsze ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Do wykonania tego ciasta nie potrzeba nawet miksera, wystarczy tylko wymieszać w misce wszystkie składniki i gotowe. Banalnie proste i niebiańsko pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie nam około 15 minut. Polecam!

 

 

 

Składniki:

Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • Ciasto:

5 jajek

5 szklanek mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki maślanki

2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

  • Kruszonka:

100g masła

1 szklanka mąki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

ok 300g rabarbaru

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

 

 

 

*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26 x 26 cm, ale można użyć trochę większej bo ciasto dość mocno rośnie) ***

*** Na cieście wykładamy równomiernie przygotowany wcześniej rabarbar ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder z gorącą wodą, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję ***

*** Ciasto polewamy lukrem ***

*** Po kilku minutach lukier zastyga i możemy już pokroić ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Najprostsze ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką