Fasolkowa patelnia – obiad w 15 minut!


Fasolkowa patelnia – obiad w 15 minut!

Ekspresowy w wykonaniu i mega smaczny obiadek jednogarnkowy. Polecam!

 

 

Składniki:

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

1 ulubiona kiełbasa

2 marchewki

1/3 selera

1 korzeń pietruszki

1 puszka krojonych pomidorów

2 puszki białej fasoli

pół szklanki bulionu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, papryka sodka i ostra

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

*** Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kosteczkę ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojony na małe kawałki boczek z kiełbasą i cebulą. Po chwili dodajemy warzywa i smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki ***

*** Dodajemy fasolkę z puszki delikatnie odsączając ją z zalewy. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną ***

*** Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz papryką ***

*** Na koniec danie zaciągamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody (do około 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i całość wlewamy do gotującej się potrawy, gotujemy i mieszamy, aż potrawa zgęstnieje) ***

*** Przed podaniem fasolkę posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE