Fasolkowa patelnia – obiad w 15 minut!
Ekspresowy w wykonaniu i mega smaczny obiadek jednogarnkowy. Polecam!
Składniki:
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 ulubiona kiełbasa
2 marchewki
1/3 selera
1 korzeń pietruszki
1 puszka krojonych pomidorów
2 puszki białej fasoli
pół szklanki bulionu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, papryka sodka i ostra
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kosteczkę ***
*** Na patelni podsmażamy pokrojony na małe kawałki boczek z kiełbasą i cebulą. Po chwili dodajemy warzywa i smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki ***
*** Dodajemy fasolkę z puszki delikatnie odsączając ją z zalewy. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną ***
*** Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz papryką ***
*** Na koniec danie zaciągamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody (do około 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i całość wlewamy do gotującej się potrawy, gotujemy i mieszamy, aż potrawa zgęstnieje) ***
*** Przed podaniem fasolkę posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ