Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym


Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym

Fantastyczne danie nie tylko dla dzieci. Miękkie i soczyste kawałki dorsza w złocistej i chrupiącej panierce. Takiej rybce ciężko się oprzeć!

 

 

Składniki:

ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz)

sól, pieprz

olej do smażenia – ok 1 szklanka

  • Ciasto:

150g gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

3/4 szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry

 

 

*** Rybę kroimy w około 3-4 cm prostokąty i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami i curry. Dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***

*** Usmażone paluszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE