Rogaliki zatapiane


Rogaliki zatapiane

Kruche z wierzchu i mięciutkie, maślane w środku. Pyszne rogale nadziane ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Niebo!

 

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania

2 jajka

80ml mleka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

120g masła

1/3 szklanki cukru

  • Dodatkowo:

gęsta konfitura lub krem czekoladowy do nadzienia

1 jajko + łyżka mleka do posmarowania

cukier puder do posypania

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże ***

*** Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione ***

*** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy ***

*** Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto ***

*** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt i kroimy na trójkąciki ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około pół łyżeczki nadzienia ***

*** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Rogaliki zatapiane