Rogaliki zatapiane
Kruche z wierzchu i mięciutkie, maślane w środku. Pyszne rogale nadziane ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Niebo!
Składniki:
25g świeżych drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
2 jajka
80ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
120g masła
1/3 szklanki cukru
- Dodatkowo:
gęsta konfitura lub krem czekoladowy do nadzienia
1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
cukier puder do posypania
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut ***
*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy ***
*** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże ***
*** Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione ***
*** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy ***
*** Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto ***
*** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt i kroimy na trójkąciki ***
*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około pół łyżeczki nadzienia ***
*** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Mam też przepis na zatapiane ciasto na rogale, natomiast wkłada się je do wody bez woreczka.
Pięknie wyglądają
Mam pytanie ,czy można zrobić je z serem i owocami ??
Można, ale wtedy zrobiłabym większe, aby nadzienie się zmieściło i nie wypływało podczas pieczenia